Recepty pre tých, ktorí si nevedia predstaviť život bez kávy
Južanské plnené zemiaky
Ingrediencie: pre 4 osoby
- 8 ks väčších zemiakov
- 500 g kuracieho mäsa (najlepšie kuracie prsia)
- olivový olej
- 100 g karfiolu
- 1 lyžička kávy Nescafé
- 1-2 cibule
- 1 pór
- 1 lyžička balsamica
- 1 červená paprika
- 150 g strúhaného syra
- soľ
- čierne korenie
Príprava jedla:
Umyté zemiaky so šupkou rozkrojíme a vydlabeme. Rozložíme ich na dno pekáča, jemne polejeme olivovým olejom a celý pekáč prikryjeme alobalom. Pečieme v trúbe pol hodinu. Medzitým na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu, pridáme na kocky pokrájané kuracie mäso a osmažíme. Pridáme na malé ružičky rozobratý čerstvý karfiol, kolieska póru a papriku nakrájanú na kocky. Smažíme asi 10 minút. Potom ochutíme balsamicom, kávou, soľou a čiernym korením. Keď sú zemiaky upečené, odokryjeme ich a naplníme pripravenou mäsovou zmesou. Nakoniec všetko zasypeme strúhaným syrom a dáme ešte na osem minút zapiecť. Horúce zemiaky servírujeme s čerstvou zeleninou.
Etiópska krkovička
Ingrediencie: pre 4 osoby
- 800 g krkovičky bez kosti
- 3 cibule
- čierne korenie, soľ
- 2 póry
- 2 mrkvy
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 bobkový list
- ¼ l červeného vína
- 1 lyžica brandy
- ¼ vývaru alebo vody
- 1 lyžica NESCAFÉ
- 150 g čerstvých šampiňónov
- 2 lyžice olivového oleja
- zemiaky
Príprava jedla:
Celý kus krkovičky osolíme, pridáme prelisovaný cesnak a dáme na 45 minút piecť do trúby. Po tejto dobe mäso vyberieme a nakrájame na tenšie plátky, ale neľakajte sa, mäso ešte nebude úplne prepečené. Nakrájané plátky mäsa obalíme v hladkej múke, polejeme brandy a oflambujeme v plechu, v ktorom sme ho piekli. Keď vyberieme plátky, prilejeme do výpeku víno, vývar a kávu, krátko povaríme a zahustíme múkou. Pred servírovaním plátky mäsa (upečené na médium) dáme na tanier a prelejeme omáčkou. Ako príloha sú vhodné gratinované zemiaky a na cibuľke osmažené šampiňóny.
Grepova miska Patulai
Ingrediencie: pre 4 osoby
- 500 g aljašskej tresky
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 cibule
- 4 jablká
- 2 pomaranče
- 1 grapefruit
- 1 lyžica škrobu
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička NESCAFÉ
- 1-2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička octu, soľ
- 0,5 l hydinového vývaru
- 100 g zelených fazuliek
Príprava jedla:
Rybu nakrájame na malé kúsky. Na panvicu nalejeme olej, v ktorom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme rybu a krátko opražíme. Olúpané jablká zbavené jadrovníkov nakrájame na malé kocky. Na rovnaké kúsky nakrájame tiež grapefruit a pomaranč, ovocie prihodíme na panvicu k rybe a smažíme za občasného miešania ďalších 10 minút. Vývar zmiešame so škrobom, medom, kávou, sójovou omáčkou, ochutíme octom, nalejeme na zmes na panvici a varíme za stáleho miešania ešte asi 3 minúty. Podávame s ryžou. Kvôli efektu je skvelé podávať zmes v umytej šupke od rozpoleného grapefruitu ako v miske. Potom ku grapefruitovej miske položenej na tanieri pridáme ako ozdobu sterilizované zelené fazuľky.
Smaragdové rajčiny
Ingrediencie: pre 6 osôb
- 1 kg rajčín
- 300 g nastrúhaného syra
- olivový olej
- 2 lyžice NESCAFÉ
- soľ, korenie
- 2 polievkové lyžice čerstvej bazalky
- 10 g kryštálového cukru
- 1 pohár bieleho suchého vína
Príprava jedla:
Približne rovnako veľké rajčiny sparíme horúcou vodou, olúpeme a nakrájame na štvrtiny. Položíme na rozpálený olivový olej, zasypeme cukrom, kávou a bazalkou a krátko orestujeme. Pripravíme si polevu z olivového oleja, vína a trochy bazalky. Teplé rajčiny rozložíme na tanier, zalejeme polevou a posypeme nastrúhaným syrom. Vhodné ako predjedlo alebo príloha k jedlám z mäsa.
Tvarohová torta Panama
Ingrediencie: pre 6 osôb
- 1 balíček piškót
- 1 kocka mäkkého tvarohu
- 3 dl mlieka
- 1 vajce
- 150 g práškového cukru
- 100 g rastlinného tuku, najlepšie hery
- 4 lyžičky rumu
- 1 balíček svetlej želatíny
- 1 lyžička škorice
- 1-2 lyžičky NESCAFÉ
- 500 g ovocia, najlepšie čerstvého
- šľahačka v spreji
Príprava jedla:
V teplom mlieku rozpustíme podľa receptu želatínu a krátko povaríme. Mlieko so želatínou nalejeme do mixéru a za stáleho mixovania postupne pridávame tvaroh, rastlinný tuk, rum, škoricu, kávu a nakoniec celé vajce. Všetko dobre vyšľaháme. Na dno tortovej formy položíme piškóty, na ne poukladáme ovocie, zalejeme tvarohovým krémom, potom zasa dáme vrstvu piškót, ovocie a krém. Tak pokračujeme, pokiaľ máme suroviny. Poslednú, hornú vrstvu budú tvoriť piškóty otočené plochou stranou navrch. Takto pripravenú tortu dáme do chladničky stuhnúť. Servírujeme dobre vychladené, so šľahačkou a ovocím.