Aktuálne Recepty 

Recepty pre tých, ktorí si nevedia predstaviť život bez kávy

Južanské plnené zemiaky

Ingrediencie: pre 4 osoby

  • 8 ks väčších zemiakov
  • 500 g kuracieho mäsa (najlepšie kuracie prsia)
  • olivový olej
  • 100 g karfiolu
  • 1 lyžička kávy Nescafé
  • 1-2 cibule
  • 1 pór
  • 1 lyžička balsamica
  • 1 červená paprika
  • 150 g strúhaného syra
  • soľ
  • čierne korenie

Príprava jedla:

Umyté zemiaky so šupkou rozkrojíme a vydlabeme. Rozložíme ich na dno pekáča, jemne polejeme olivovým olejom a celý pekáč prikryjeme alobalom. Pečieme v trúbe pol hodinu. Medzitým na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu, pridáme na kocky pokrájané kuracie mäso a osmažíme. Pridáme na malé ružičky rozobratý čerstvý karfiol, kolieska póru a papriku nakrájanú na kocky. Smažíme asi 10 minút. Potom ochutíme balsamicom, kávou, soľou a čiernym korením. Keď sú zemiaky upečené, odokryjeme ich a naplníme pripravenou mäsovou zmesou. Nakoniec všetko zasypeme strúhaným syrom a dáme ešte na osem minút zapiecť. Horúce zemiaky servírujeme s čerstvou zeleninou.

Etiópska krkovička 

Ingrediencie: pre 4 osoby

  • 800 g krkovičky bez kosti
  • 3 cibule
  • čierne korenie, soľ
  • 2 póry
  • 2 mrkvy
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 bobkový list
  • ¼ l červeného vína
  • 1 lyžica brandy
  • ¼ vývaru alebo vody
  • 1 lyžica NESCAFÉ
  • 150 g čerstvých šampiňónov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • zemiaky

Príprava jedla:

Celý kus krkovičky osolíme, pridáme prelisovaný cesnak a dáme na 45 minút piecť do trúby. Po tejto dobe mäso vyberieme a nakrájame na tenšie plátky, ale neľakajte sa, mäso ešte nebude úplne prepečené. Nakrájané plátky mäsa obalíme v hladkej múke, polejeme brandy a oflambujeme v plechu, v ktorom sme ho piekli. Keď vyberieme plátky, prilejeme do výpeku víno, vývar a kávu, krátko povaríme a zahustíme múkou. Pred servírovaním plátky mäsa (upečené na médium) dáme na tanier a prelejeme omáčkou. Ako príloha sú vhodné gratinované zemiaky a na cibuľke osmažené šampiňóny.

Grepova miska Patulai

 

Ingrediencie: pre 4 osoby

  • 500 g aljašskej tresky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 cibule
  • 4 jablká
  • 2 pomaranče
  • 1 grapefruit
  • 1 lyžica škrobu
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička NESCAFÉ
  • 1-2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička octu, soľ
  • 0,5 l hydinového vývaru
  • 100 g zelených fazuliek

Príprava jedla:

Rybu nakrájame na malé kúsky. Na panvicu nalejeme olej, v ktorom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme rybu a krátko opražíme. Olúpané jablká zbavené jadrovníkov  nakrájame na malé kocky. Na rovnaké kúsky nakrájame tiež grapefruit a pomaranč, ovocie prihodíme na panvicu k rybe a smažíme za občasného miešania ďalších 10 minút. Vývar zmiešame so škrobom, medom, kávou, sójovou omáčkou, ochutíme octom, nalejeme na zmes na panvici a varíme za stáleho miešania ešte asi 3 minúty. Podávame s ryžou. Kvôli efektu je skvelé podávať zmes v umytej šupke od rozpoleného grapefruitu ako v miske. Potom ku grapefruitovej miske položenej na tanieri pridáme ako ozdobu sterilizované zelené fazuľky.

Smaragdové rajčiny

Ingrediencie: pre 6 osôb

  • 1 kg rajčín
  • 300 g nastrúhaného syra
  • olivový olej
  • 2 lyžice NESCAFÉ
  • soľ, korenie
  • 2 polievkové lyžice čerstvej bazalky
  • 10 g kryštálového cukru
  • 1 pohár bieleho suchého vína

Príprava jedla:

Približne rovnako veľké rajčiny sparíme horúcou vodou, olúpeme a nakrájame na štvrtiny. Položíme na rozpálený olivový olej, zasypeme cukrom, kávou a bazalkou a krátko orestujeme. Pripravíme si polevu z olivového oleja, vína a trochy bazalky. Teplé rajčiny rozložíme na tanier, zalejeme polevou a posypeme nastrúhaným syrom. Vhodné ako predjedlo alebo príloha k jedlám z mäsa.

 Tvarohová torta Panama

Ingrediencie: pre 6 osôb

  • 1 balíček piškót
  • 1 kocka mäkkého tvarohu
  • 3 dl mlieka
  • 1 vajce
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g rastlinného tuku, najlepšie hery
  • 4 lyžičky rumu
  • 1 balíček svetlej želatíny
  • 1 lyžička škorice
  • 1-2 lyžičky NESCAFÉ
  • 500 g ovocia, najlepšie čerstvého
  • šľahačka v spreji

Príprava jedla:

V teplom mlieku rozpustíme podľa receptu želatínu a krátko povaríme. Mlieko so želatínou nalejeme do mixéru a za stáleho mixovania postupne pridávame tvaroh, rastlinný tuk, rum, škoricu, kávu a nakoniec celé vajce. Všetko dobre vyšľaháme. Na dno tortovej formy položíme piškóty, na ne poukladáme ovocie, zalejeme tvarohovým krémom, potom zasa dáme vrstvu piškót, ovocie a krém. Tak pokračujeme, pokiaľ máme suroviny. Poslednú, hornú vrstvu budú tvoriť piškóty otočené plochou stranou navrch. Takto pripravenú tortu dáme do chladničky stuhnúť. Servírujeme dobre vychladené, so šľahačkou a ovocím.

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články